Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 14.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Dan Arsenie
Titlul articolului: Autonomii teritoriale în România nu pot fi create
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/autonomii-teritoriale-in-romania-nu-pot-fi-create-839849.html


Președintele României a declarat astăzi, în timpul unei vizite în secuime, că este de acord să acorde autorităților locale din Harghita și Covasna administrația școlilor, spitalelor și, parțial, a poliției.

Traian Băsescu

Băsescu a subliniat însă că autonomia teritorială nu este posibilă, deoarece România este, potrivit Constituției, "un stat indivizibil". "România este un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil", a citit șeful statului din Constituția pe care pretinde că o are mereu în buzunar și are "grijă să o respecte". Apoi, Băsescu a concluzionat: "Așadar, autonomii teritoriale în România nu pot fi create".

"Nu se poate modifica Constituția pentru ceea ce propune Gyorgy Frunda", a adăugat președintele, care i-a îndemnat pe reprezentanții politici ai maghiarilor din România la dialog constructiv, în scopul dezvoltării regionale.


"Nimeni nu va investi acolo unde există conflicte interetnice. Vă dau exemplul Clujului, unde nu s-a investit nimic cât timp primar a fost cineva care propovăduia conflictul interetnic (n.r. referire la Funar și la investițiile din timpul mandatului Boc la primăria Cluj).

"UDMR a făcut puțin pentru Harghita și Covasna"

Șeful statului consideră că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a făcut prea puține pentru cele două județe cu populație majoritar maghiară.

"Au făcut mult prea puține pentru Harghita și Covasna în toți anii petrecuți la Guvernare". Trecerea în opoziție după alegerile de la sfârșitul anului trecut este prima după 13 ani petrecuți de UDMR la guvernare.

Băsescu a atacat și modul în care se fac numirile în funcție în administrația locală din cele două județe: "Chiar niciun român nu este pregătit să ocupe un post într-o administrație condusă de un primar maghiar?", s-a întrebat Băsescu, care consideră că numirile ar trebui să se face în funcție de competențe, nu "după criteriu etnic".

Liderul statului a declarat că speră ca, de anul școlar viitor, să existe manuale care să ajute copii din familiile maghiare să învețe limba română. "Astfel, acel copil va avea șansa, la maturitate, să se angajeze în orice instituție din țară".

Trimite cinci miniștri în teritoriu

Băsescu s-a declarat "un puternic susținător al descentralizării" și dorește dezvoltarea celor două județe. Astfel, vineri, 20 februarie, miniștrii Transportului, Dezvoltării Regionale și Turismului - Radu Berceanu, Vasile Blaga, respectiv Elena Udrea - vor fi prezenți la Odorheiu Secuiesc pentru discutarea proiectelor în derulare.

În săptămâna 23 februarie - 1 martie, în Harghita vor veni și miniștrii Mediului și Sănătății, Nicolae Nemirschi și Ioan Bazac.

Plan de populare a județelor

Băsescu a declarat că un oficial din cele două județe i-a vorbit despre un plan de populare a Harghitei și Covasnei cu cetățeni din Republica Moldova .

Președintele a spus că acest proiect este un simplu zvon, care a circulat în urmă cu ceva vreme, în timpul guvernării Tăriceanu. "Nu cred că PNL a pus la punct un proiect de popularea a celor două județe".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.